woensdag 3 augustus 2011

For better or for worse

In goede en kwade dagen . . .
Op een huwelijksverjaardag denkt een mens in 'normale' omstandigheden gemakkelijk terug aan het feest, de eigen outfit, het eten, de fotoreportage, de huwelijksreis, . . .

De huidige omstandigheden voeren de gedachten echter veeleer terug naar enkele woorden van die dag: ". . . in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid . . . ".
Het vergt slechts enkele seconden om die belofte uit te spreken en je weet wel wat je zegt, maar beseffen . . . 

Die goede dagen die zijn oh zo vanzelfsprekend.  Wie kiest daar niet voor ? Wie wil daar geen 'ja' op zeggen ?
En wie gezond is denkt op jonge leeftijd dat ziekte eerder iets is dat te linken valt aan je oude dag en dus nog lang niet iets is om je hoofd over te breken . . .

Als je als jong koppel droomt over een gezin, over kinderen, dan is het denken over ziek zijn veelal beperkt tot de windpokken en de occasionele griep of verkoudheid, . . . Kinderziekten . . .

Blijven kiezen voor mekaar in kwade dagen, in dagen van ziekte blijkt toch minder vanzelfsprekend, is verre van gemakkelijk ! Ieder gaat immers met lijden en verdriet op z'n persoonlijke wijze om en dat maakt het allesbehalve eenvoudig  ! Verre van !

Wanneer de draagkracht quasi verdwenen is, de vermoeidheid niet enkel wat sporen nalaat, maar diepe groeven, je het gevoel hebt dat alles zo anders loopt dan je hebt gedroomd voor jezelf, je gezin, je angsten, twijfels en verdriet de bovenhand krijgen, dan is er niet veel nodig of stress en spanningen nemen aanzienlijk toe.

Kinderen hebben daar ongelooflijke voelsprieten voor, dat zie je onmiddellijk aan hun gedrag.  Ze worden nog drukker en 'storend gedrag' neemt exponentieel toe, wat de stress en vermoeidheid van ouders verhoudingsgewijs doet toenemen.  Ja, in goede en kwade dagen . . .
De kunst van in alle tijden de rust te kunnen bewaren en de juiste aanpak weten om het tij te doen keren staat dan bovenaan het verlanglijstje, maar lijkt bijna een utopie . . .

Op zo'n moment is de mogelijkheid van enkele dagen kunnen vertoeven in een zorghotel als Villa Rozerood waar alles op maat is van gezinnen met kinderen die zeer ernstig ziek zijn en/of te kampen hebben met zware mentale en/of lichamelijke handicaps een aangename afwisseling. We zijn twee lieve mensen ontzettend dankbaar voor deze kans om weer wat tot onszelf te komen en onze batterijen opnieuw te kunnen opladen. We hadden dit nodig . . . enkele 'goede dagen' . . .

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Kirsten, Kris, Marieke en Jesse,

    Er gaat geen dag voorbij dat wij niet aan jullie denken.
    We zijn echt opgelucht dat jullie toch nog de moed gevonden hebben om in te pakken en de reis naar Villa Rozerood te ondernemen.
    En we hopen maar dat jullie na jullie verblijf daar toch weer genoeg moed hebben om weer door te gaan, ondanks alles...

    Lieve
    (ik heb mijn bericht even moeten verwijderen daarnet maar nu zou het in orde moeten zijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag lieve mensen
    Hopelijk put je voldoende kracht uit die 'goede dagen' om er weer even tegen te kunnen. Is Marieke met blauwe nagellak richting Pulderbos vertrokken? Als dat haar verdriet en opstandigheid bij het vertrek wat zou kunnen verzachten, het zou een troost zijn voor jullie. Maar een potje nagellak is wellicht niet krachtig genoeg om verdriet weg te schuiven. En toch zijn het wel vaak die kleine dingen die net kracht geven. Eén woordje, één kaartje, één tekentje... keerzijde is dan wel dat één woord ook voldoende is om alle blijheid te laten verdwijnen. Dat woorden als "Pulderbos" en "kinesiste" voor Marieke toch stilletjes een aangenamer klank mogen hebben. Een beetje zoals de muziek die een kind maakt dat leert musiceren: eerst zou je ervan wegvluchten, maar eenmaal het wat in de vingers zit, streelt het de oren. Eenmaal Marieke ervaart dat er vooruitgang is in haar fysiek, zal die melodie van revalideren hopelijk ook wat aanhoorbaarder worden.
    Alvast heel veel moed, we blijven aan jullie denken en voor jullie duimen
    genegen groeten
    Hilde, Luc, Wout en Sarah

    BeantwoordenVerwijderen

Mooie citaten


"Sommige dingen zie je met je ogen, andere zie je met je hart !"


"God does not take away the darkness, but He guides us through it!"


"Today is a gift, that's why it is called the present."


" Wat ons staande houdt in dit leven is het gevoel aan anderen te behoren."

Couperus