woensdag 24 oktober 2012

Verdriet om Reine

Terwijl op veel plaatsen de dood een bijna feestelijk en soms zelfs grappig tintje krijgt door het feit dat het hele Halloweengebeuren ook onze contreien binnengeslopen is, werden mensen in onze omgeving geconfronteerd met het overlijden van een dierbare.
De aanblik van plastieken geraamtes en nepgrafstenen geeft hierdoor een bijzonder raar gevoel.
De dood heeft helemaal niets grappigs !
Integendeel, het is bikkelhard om ermee geconfronteerd te worden, zeker wanneer het om kinderen gaat.

Vandaag werden we op de hoogte gebracht van het overlijden van een lotgenootje van Marieke, dat ook bij haar in Pulderbos in de leefgroep zat.
Reine* overleed gisterenavond en werd slechts 11 jaar oud.

Je hoort mensen zo makkelijk naar aanleiding van een overlijden stellen dat de overledene nog zo jong was . . . 11 jaar is echter echt wel veel te jong !
En dat na zo hard knokken, iedere dag opnieuw. . . Veel te jong ! Veel, veel te jong !
Zo confronterend !
Zo hard !

Het overlijden van Reine* kwam ook heel onverwacht, voor alle betrokkenen.
Voor de ouders, het zusje, de familie en vrienden, maar ookvoor de leefgroep, begeleiders, ouders van medepatiëntjes, . . . uit Pulderbos is dit afscheid verschrikkelijk.

Het nieuws kwam hard aan !
Nog maar enkele weken geleden moesten ze al droevig afscheid nemen van Senna*, een jongen uit de leefgroep, en nu Reine* ? !

Ook wij hebben het als ouders bijzonder moeilijk met het droeve nieuws van de dood van Reine*. Het is ook zo confronterend . . . We zijn terneergeslagen . . . Zoveel gedachten . . . zoveel vragen . . . zoveel verdriet . . . zoveel angst . . . zoveel zorgen . . .
Het gaat dan wel niet om je eigen kind, maar het is alsof het evengoed je eigen kind had kunnen zijn.
Zo surreëel en tegelijk zo'n harde realiteit

Het kan niet anders of ook dit grote verlies gaat onze verdere weg beïnvloeden. We zullen dit gebeuren niet uit onze gedachten kunnen bannen, vooral niet de komende weken, waarin belangrijke gesprekken zullen plaatsvinden over Marieke haar revalidatie en de keuzes die zich daaromtrent opdringen. Ook de nakende MRI eind november boezemt ons nu weer extra angst in.

Marieke heeft veel tranen gelaten vandaag voor Reine* en tegelijk legt ze een enorme wijsheid aan de dag: "Ja . . . je kan dat niet tegenhouden hé, maar nu heeft ze tenminste geen pijn meer !" stelde ze al sussend en troostend naar ons toe.

Wijze woorden voor iemand van 10 jaar oud !
Ontroerende woorden . . . voor iemand die zelf al zoveel pijn heeft moeten doorstaan
Onze kleine, grote, sterke, wijze meid . . .
Wat zijn we toch fier op haar !

Ons hart en gebed gaat uit naar Reine*, naar haar zus, haar ouders, haar familie, haar vriendjes en vriendinnetjes, . . .  !

Reine*, je bent en blijft voor ons een lach graag sterretje !
Het ga je goed meid !

6 opmerkingen:

  1. Wat erg, wat pijnlijk... dit grijpt je naar de keel. Woonde vandaag een uitvaart bij van een goeie kennis van 66 en ben er de hele dag kapot van... Maar een kind dat sterft, en al zo geleden heeft, dat verscheurt je. Veel kracht en sterkte om de komende tijd door te komen. We hopen en bidden dat er goed nieuws mag zijn voor Marieke. Jullie hebben inderdaad een sterke en wijze meid en ze verdient toekomst met voldoende mogelijkheden, met kansen, zonder pijn.
    Veel sterkte!
    Luc, Hilde, Wout en Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook wij hebben vandaag het verschrikkelijke nieuws vernomen. Ribe was maanden het kamergenootje van ribe in pulderbos. Dankzij Reine hield ribe zich telkens sterk om aan de nacht te beginnen(waarvoor dank reine). Het is zo moeilijk te vatten dat zo'n optimistische, levenslustige meid de strijd heeft verloren.Het leven kan zo onrechtvaardig zijn. Wij zijn haast verlegen om het geluk dat ribe heeft gehad. Waarom kan ribes beschermengeltje ook niet het leed van anderen wegnemen?
    Onze gedachten gaan dan ook uit naar Reine (een prachtmeid), familie en vrienden maar ook naar Marieke (ook een prachtmeid!) en jullie...
    hopelijk tot gauw!
    annemie, werner, kalle en ribe

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is verschrikkelijk. Hier zijn geen woorden voor, het grijpt me naar de keel.
    Wat een wijze woorden van jullie meid met superkr8... Geef ze een dikke knuffel van ons.
    Liefs
    Sven, Lieve, Guust en Trien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Verschrikkelijk, zo 'onnatuurlijk', zo onaanvaardbaar... En Marieke die weer zo raak en helder 'constateert'.
    Cho, kon ze nu maar even gewoon thuis zijn bij jullie om al dat verdriet toch beter te kunnen delen. Morgen is het gelukkig weer vrijdag.... Konden we maar meer doen voor jullie allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel veel liefs en sterkte, dat Marieke dit verdiet snel te boven komt, en ik hoop dat met het nieuwe jaar in aantocht dat er een beetje beter nieuws voor jullie sterke meid mag komen, dikke knuffels moeke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik wil jullie allemaal steunen met al de vriendinnen
    veele,veele groetjes van de vriendinnen



    Liselore

    BeantwoordenVerwijderen

Mooie citaten


"Sommige dingen zie je met je ogen, andere zie je met je hart !"


"God does not take away the darkness, but He guides us through it!"


"Today is a gift, that's why it is called the present."


" Wat ons staande houdt in dit leven is het gevoel aan anderen te behoren."

Couperus