zondag 15 januari 2012

Aftellen

Kunnen en mogen aftellen . . .
Het heeft iets positiefs . . .
Nog zoveel nachtjes slapen en dan is het zover . . .
Nog even volhouden en dan is het achter de rug . . .

Kunnen en mogen aftellen . . . een vooropgesteld doel dat binnen bereik komt, een periode van inspanning die zal eindigen en een periode van eerder ontspanning die zich aankondigt . . .

Bij een aantal andere levensbedreigende ziektes heeft aftellen een minder positieve betekenis.  Men kan niet eindeloos transplantaties krijgen, bij bepaalde ziektes weet men vooraf dat de standaard levensverwachting niet erg hoog ligt, . . .  Bij kanker kan het echter alle richtingen uitgaan en is veel afhankelijk van welke vorm van kanker men moet bestrijden en in welke gradatie, van of de behandeling al dan niet (voldoende) aanslaat, van eventueel recidief, . . . Het kan een aftellen zijn inzake behandeling of een aftellen m.b.t. de tijd die nog rest . . .
Van bij het begin van een kankerbehandeling krijg je een soort schema vooropgesteld: zoveel chemokuren, zoveel opnames, zoveel keer controle, om de zoveel tijd beeldvorming, zoveel bestraling . . .  Geregeld horen we ouders en kinderen van de dienst kinderoncologie dan ook aftellen. De voorbije weken waren er weer enkelen die, gelukkig voor hen, de laatste weken en vervolgens dagen behandeling konden aftellen in positieve zin. Dit is enerzijds bemoedigend, maar de laatste tijd ook meer en meer confronterend, hoewel we het hen van ganser harte gunnen !

Van bij het begin hebben we geen enkel schema kunnen volgen voor langere tijd en waar er van bij het begin al sprake was van minimum anderhalf jaar chemo, hebben we nooit een duidelijke einddatum van de behandelingen gekregen.
Nu met de radiotherapie is het wel enigszins anders . . .
We wisten dat het om 30 keer een bestraling van het volledige hoofd en het volledige ruggenmerg handelde en dit over een periode van 6 weken. Iedere bestraling was er eentje minder, vanaf dag één begon dus eigenlijk het aftellen of was het eerder een optellen ? Al zoveel gedaan . . . Nog zoveel te gaan . . .

Nu Marieke nog een week bestraling voor de boeg heeft, horen we geregeld:
"Allé, dan kunt ge beginnen aftellen! Da's toch al goed!"
Enerzijds is dat ook goed: over enkele dagen is het gedaan met de bestraling, is het gedaan met de dagelijkse anesthesie, het verplicht ganse dagen nuchter zijn tot 's avonds laat, het dagelijks lange wachten in de gang alvorens we aan de beurt zijn of op de PAZA tot Marieke voldoende wakker is om naar de kamer te mogen gaan, de slapeloze nachten, . . . misschien blijkt over enkele dagen zelfs de sondevoeding niet meer nodig.

Tegelijk geeft het naderende einde van de radiotherapie ook een onbehaaglijk gevoel . . .
Wat nu . . . Wanneer gaan we weten of het überhaupt iets heeft afgedaan ? Wat als het niets heeft afgedaan of onvoldoende blijkt ? Hoe gaat het verder ?
Los van de kanker zijn we er bovendien nog lang niet !
Er kondigt zich nog een lange en zware revalidatieperiode aan m.b.t. de benen en voeten, m.b.t. het eventueel terug kunnen staan en stappen, . . . De naam Pulderbos valt momenteel meermaals in gesprekken met artsen. Het is duidelijk dat onze weg die we samen met Marieke te gaan hebben ons weer in die richting zal leiden. Vraag is echter wanneer en met welke doelstelling ?
Elke bestraling minder brengt ook dat facet dichterbij en die idee veroorzaakt een enorme innerlijke onrust bij zowel ons als ouders alsook bij Marieke zelf.

Kunnen aftellen . . .
Nog vier dagen radiotherapie te gaan . . .
Donderdag zullen we een eerste gesprek hebben met de arts over hoe het nu meteen verder zal gaan.
We gaan met veel vragen dit gesprek aangaan: Wanneer volgt een eerste beeldvorming ter controle ? Is er in afwachting daarvan een of andere behandeling die men zinvol acht ? Hoe zit het met de revalidatie van de onderste ledematen ? Wat zijn haalbare doelen op dit moment en over welke termijn spreken we als we het hebben over die revalidatie ?  Waar gaat die bovendien plaatsvinden ? In welke zin kan er bovendien voldoende gerecupereerd worden van de radiotherapie ? Is intensieve revalidatie fysiek een haalbare kaart op korte termijn? Is het psychisch en emotioneel haalbaar en in hoeverre ? Wat gaat er korte termijn weer praktisch gezien moeten veranderen ? Hoe zit het met alles wat te maken heeft met school voor Marieke ? Komt dit opnieuw in het gedrang ? . . .

Ja . . . we zijn met Marieke blij dat de weken radiotherapie stilaan tot een einde komen, maar tegelijk is het geen aftellen in super positieve zin.  Het vooruitzicht is immers wederom zo onzeker en zwaar, maar . . . hoe het ook zij, dit hebben we toch weer doorstaan ;-) We geven ons niet gewonnen !

Marieke heeft de voorbije weken ontzettend haar best gedaan om, ondanks de dagelijkse narcose, de radiotherapie, de lange uren nuchter moeten blijven, de sondes, de botoxbehandeling, gipsen, spalken en braces, de vele ongemakken (vreselijke hoofdpijn en maagpijn, misselijkheid, pijnlijke doorligwonden en drukplekken, volledige haaruitval, honger en dorst, verschrikkelijke nachten, . . . ), . . . , de verplichte en noodzakelijke kiné en de lessen van ziekenhuisschool te blijven volgen.

We zijn ontzettend fier op onze dappere meid !

3 opmerkingen:

  1. aftellen naar onzekerheid, heel dubbel, maar hou dan extra vast aan wat hiernaast staat (en wat ik 'gepikt' heb voor mijn eigen blog): "Today is a gift, that's why it is called the present" - dag per dag, uur per uur als het moet, je kan niet anders maar het heeft ook iets van zekerheid...
    superdikke knuffel voor die dappere meid van je!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel moed voor de vier musketiers van huize Vandeweyer! Strijden tegen die vijand! Het zwaard erin, en zelf dapper overeind blijven. Eén voor allen, en allen voor één!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kunnen aftellen… Ik moest onlangs aan het liedje “als God ons thuisbrengt uit onze ballingschap, dat zal een droom zijn” denken. Uitzien naar het einde van die ballingschap op de berg, of in Pulderbos… Ik kan me inbeelden dat het ontbreken van dat uitzicht, van het niet hebben van zo’n behandelingsschema met start- en einddatum, het heel moeilijk maakt. Die droom, die hoop krijgt er zo veel minder vorm door. Hopelijk bieden de gesprekken met de dokters deze week wel wat houvast, wat uitzicht, zodat het “uitzien naar” voor jullie concreter kan worden. Dan zou het “waarom al die moeite, al die verbeten pijn” een zin krijgen. De ballingschap duurt al zo lang, de vermoeidheid en de pijn staan in jullie gelaat geschreven. Op een oude grote steriliseerbokaal hebben we thuis de namen geschreven van kinderen die we leerden kennen van “de gang” en de kaars daarin blijft branden. Mariekes naam blijft op die manier verlicht, opdat het laaiend licht niet zou doven. Het licht van de hoop, de liefde en het geloof. Geloven in toekomst, hier en nu en morgen. De liefde ervaart ze dagelijks bij jullie en door jullie en hopelijk ook in kleine tekentjes van mensen dichtbij en veraf. Dat geeft haar kracht om door te gaan, door dat diepe en onmenselijk, on-kind-lijke, dal van pijn en afzien. Dat de duistere ballingschap stilaan mag opklaren en dat dromen weer mogelijk wordt. Dat kind zijn weer mogelijk wordt. De gouden medaille heeft ze al overduidelijk en op overweldigende wijze verdiend, wat zij al doormaakte en doorstond is met geen enkele topsportprestatie te vergelijken! Ondanks heel veel blessures blijft ze in de strijd… Daarvoor zijn nauwelijks woorden. Wat een team: Marieke, Kirsten, Kris en Jesse… We staan achter jullie!
    Vele knuffels
    Hilde

    BeantwoordenVerwijderen

Mooie citaten


"Sommige dingen zie je met je ogen, andere zie je met je hart !"


"God does not take away the darkness, but He guides us through it!"


"Today is a gift, that's why it is called the present."


" Wat ons staande houdt in dit leven is het gevoel aan anderen te behoren."

Couperus