donderdag 16 juni 2011

Een kostbaar geschenk


Wanneer je dochter bij het bekijken 's avonds van een tekenfilm op DVD over vriendschap en verbondenheid uitbarst in tranen wanneer het belang van diezelfde vriendschap en verbondenheid wordt geduid, dan is het moeilijk je als ouder in te houden . . . dan is het moeilijk de eigen tranen te bedwingen . . . Tranen die veel betekenen . . .Het zijn tranen vanuit het besef hoe graag je mekaar ziet, hoe hard je mekaar nodig hebt, van hoezeer je mekaar niet kan missen . . .  Het zijn tranen vanuit dankbaarheid voor de vriendschap en de verbondenheid die je reeds mocht ervaren . . .

Vandaag was voor ons blijkbaar echt een dag in teken van vriendschap en dit niet enkel door die tekenfilm:-)  Na vele maanden was Marieke nog eens verenigd met haar vriendinnetjes van op school.  In samenwerking met de zorgcoördinator en de juf van haar school was een van de psychologen erin geslaagd om de vriendinnetjes van de klas eens allemaal tezamen naar GHB te laten komen.

Alsof ze mekaar gisteren nog gezien hadden werd er wat vrolijk gekeuveld. Wat later, na het geven van wat toelichting bij de vele leuke geschenkjes die ze bij hadden, werd er samen in het muzieklokaaltje geknutseld aan een poppetje voor ieder.  Allemaal dikke vriendinnen bij mekaar.  Het was mooi om zien hoe knutselmateriaal en lijm gedeeld werd en ieder wel een leuk complimentje over had voor een ander. Na ook wat gezellig samen zingen en muziek maken, was het dan nog even tijd om een ijsje te likken.  Het was een aangrijpend moment . . . Een glimp van het zorgeloze verleden en tegelijk ook een geruststelling voor de toekomst . . . Dit zijn vriendinnen !
Als je ziet hoe ze met mekaar omgaan, mekaar aanvaarden, mekaar graag zien, zorg dragen voor mekaar . . .
Daar wordt een mens stil van !
Daar geniet je van !

Vriendschap het is zo kostbaar !
Het draagt je doorheen je moeilijkste tijden, het is een dragende kracht in je leven !
Onmisbaar . . .
In de vele weken dat we met al ons leed geconfronteerd werden, hebben we ongelooflijk veel vriendschap mogen ervaren !
Vriendschap soms uit onverwachte hoek, vaak zelfs ook van mensen die je voorheen niet of amper kende, vriendschap van mensen dichtbij en mensen veraf, vriendschap van mensen 'van toen' en mensen van nu, . . .

De steun van familie en vrienden in situaties als deze is onontbeerlijk. Het is immers zo zwaar om dragen soms . . . Het moet vreselijk zijn om dergelijk verdriet, dergelijk leed helemaal alleen te moeten dragen . . .
Het mogen ervaren dat er elke dag zoveel mensen, ieder op hun manier voor ons klaar staan, dat is een ongelooflijk geschenk ! Gaandeweg de voorbije maanden voelden we oprecht dat we de weg die we samen met Marieke moeten afleggen niet enkel onder ons te gaan hebben.

Langs en op onze 'kruisweg' hebben we tot op heden zoveel helpende handen ervaren, aanmoediging, steun, . . . Het maakte 'ons kruis' wat draaglijker ! Vorig weekend sliepen we in een wolkenkamer, we waren echt in de wolken ervan :-) De hemel is echter lang niet altijd zo blauw geweest tijdens onze tocht en zal naar grote waarschijnlijkheid doorgaans nog heel vaak eerder grauw van kleur zijn. Weten dat we op zovelen mogen rekenen geeft moed om door te gaan !

Soms horen we hoe andere ouders te weinig begrip ervaren van hun werkgevers, te weinig op steun en medeleven van collega's kunnen rekenen.  We prijzen ons heel gelukkig dat we beide mogen rekenen op zo ongelooflijk veel steun, begrip en medeleven vanuit ons werkveld ! We hebben al gemerkt doorheen verhalen van andere ouders die we mochten ontmoeten dat dit niet vanzelfsprekend is.
Dat onze collega's en werkgevers zo met ons begaan zijn, dat geeft een enorm goed gevoel.  Ook dat is een groot geschenk, iedere dag opnieuw!  Je werk niet enkel graag doen, maar het mogen doen samen met mensen die met jou en je gezin begaan zijn dat is onbetaalbaar !

Ook vanuit de school van de kinderen ervaren we veel steun en medeleven van directies, leerkrachten en andere ouders ! We weten dat niet alle kinderen en gezinnen in situaties als de onze hierop kunnen rekenen in hun scholen ! Het is nochtans zo'n grote troost ! Het geeft zoveel moed ! Wat zouden we zonder!

Tijdens ons verblijf in GHB hebben we reeds echte vriendschap beleefd !
Op kinderonco ervaart niet enkel Marieke van heel wat lotgenootjes echte vriendschap, maar merk je ook hoe je als ouders naar mekaar toe groeit als lotgenoten van mekaar. 
Wanneer een andere ouder aan de eigen familie over je gezin spreekt en in een adem het woord vriendschap in de mond neemt. Dat doet je wat ! Dat laat je niet onbewogen ! Integendeel !
Gek hoe de warmte van het leven ten volle beleefd kan worden in de donkerste dagen van je leven !

Iedere ouder, ieder gezin zit hier met een eigen verhaal, een eigen weg die men te gaan heeft en toch . . . hier heeft men oog en oor voor mekaar.  Even op de gang met een 'kopje troost' bij mekaar op verhaal komen, je hart luchten, je frustraties eruit mogen gooien, je verdriet en je angsten delen . . . Het gebeurt hier allemaal ! Hier zijn we bekommerd om mekaar, zijn we blij voor mekaar als het goed gaat, zijn we bezorgd en bedroefd bij het horen van minder goed nieuws.  Hier wordt over de kinderen gesproken als 'ons Marieke' en 'ons ...' Hier wordt niet gekeken naar rang of stand, naar herkomst, cultuur of godsdienst.  Het voelt soms aan als een grote familie.
We zijn blij als we mekaar weer mogen ontmoeten, als de ander kan starten met de behandeling van die week daar de bloedwaarden goed staan, als de koorts daalt, als de ander naar huis mag en zitten we ermee in als het tegendeel waar is.
Hier wordt lief en leed gedeeld. Hier waken we over mekaar.

Het zal heel raar zijn dit alles achter te moeten laten eens Marieke haar weg zal moeten voortzetten in het revalidatiecentrum. Hopelijk mogen we daar hetzelfde ervaren . . .

Vaak stelden we ons reeds de vraag wat we tegenover zoveel liefde, warmte, genegenheid, vriendschap, steun, bemoediging, . . . kunnen stellen. Hoe kunnen we al die mensen ooit bedanken  . . .

Vriendschap . . . het komt in alle maten en gewichten . . . het kent vele vormen . . . je ervaart het soms vanuit voorspelbare hoek en soms is het zeer verrassend qua oorsprong en ontstaan . . . er staat geen leeftijd op of datum . . . als ze echt is doorstaat ze zelfs de tand des tijds . . . is geen afstand te groot . . . 

Toon Hermans die vat het mooi in enkele simpele woorden . . .

vriend

je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het erop aan komt
voor je bidt of voor je vecht
pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
'k heb een vriend
(Toon Hermans)

We prijzen ons gelukkig met jullie vriendschap !
Bedankt om van op afstand of van heel dichtbij, in gedachten of zelfs heel concreet met ons mee te bidden, te hopen, te vechten, te lachen en te grienen !






4 opmerkingen:

  1. Gevoelsmeter nog steeds op groen... en zulke intense ervaringen deze week...
    We zijn mee gelukkig met jullie, met tranen in de ogen, en we zijn samen met Marieke opgelucht dat ze morgen, zaterdag, weer even naar huis mag!

    LieveV

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,

    wij zijn blij dat jullie zo'n mooi ontspannen wknd gehad hebben. En dat jullie deze week extra ondergedompeld zijn in een bad met veel vriendschap en liefde. Dat jullie mooie "foto's" genomen hebben om in het boek van herinneringen te steken.In Compostella brand een dikke kaars voor Marieke, aangestoken door mijn mama die te voet tot daar gewandeld is.
    dikke knuffel
    De Ixjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vriendschap is zo kostbaar, dat is waar. En wat je aan vriendschap krijgt, kan je nooit "terugbetalen". Je kan het alleen maar doorgeven aan de volgende, als een fakkel die moet worden doorgegeven bij de Olympische Spelen of zo.

    Jullie hebben zelf al zoveel vriendschap gegeven, jullie hebben al die vriendschappen van al die mensen nu gewoon al jaren voorheen "verdiend". Geniet er maar ten volle van!

    Liselore heeft ook erg genoten van het bezoekje in GHB, ze waren er allemaal vol van. Moesten ze dat niet vaker doen?

    Lieve groeten,
    Lisbet en co

    BeantwoordenVerwijderen
  4. vriendschap is liefde zonder vleugels
    groetjes tante Lydia

    BeantwoordenVerwijderen

Mooie citaten


"Sommige dingen zie je met je ogen, andere zie je met je hart !"


"God does not take away the darkness, but He guides us through it!"


"Today is a gift, that's why it is called the present."


" Wat ons staande houdt in dit leven is het gevoel aan anderen te behoren."

Couperus