woensdag 25 mei 2011

Stil . . .

Na de twee scans en de bespreking ervan is weer enige tijd gepasseerd. Het is weer enige tijd stil geweest op onze blog. Er was niet veel nieuws te melden wat betreft de fysische toestand van Marieke. Het zijn nochtans woelige dagen geweest.
De chaos in je hoofd en het voortdurend gepieker onder controle proberen te krijgen vraagt veel energie. De vreemdste gedachten die in eerste instantie door je gedachten suisden en die je compleet overmannen krijgen stilaan een wat mildere vorm. Je verstand en je gevoel lijken langzaam aan weer wat in evenwicht te geraken. Je krijgt wroeging mekaar en ook naasten belast te hebben met je innerlijke oorlog. In wanhoop, verdriet, onmacht en angst is de ene mens al wat scherper in wat hij zegt of denkt. Gelukkig konden we ook in deze duistere, moeilijke dagen rekenen op ontzettend veel begrip, geduld en de kritische geest van mensen rondom. Een welgemeende dankjewel daarvoor !

Dit alles neemt echter niet weg dat de gedachte aan je kind naar een revalidatiecentrum wegzenden een irreëel gevoel blijft geven; zeker als je weet dat ze met allemaal pijnen en serieuze ongemakken en beperkingen te kampen heeft, afhankelijk is van sondevoeding, emotioneel het heel moeilijk heeft, veel medicatie moet slikken, nog voor een hele chemobehandeling staat, alsook voor een zware, lange revalidatie.
Maandag moeten we een kijkje gaan nemen in het revalidatiecentrum. De professor, die Marieke behandelt, zal ons vergezellen. Op zich geeft dat bezoek geen stress. Het is gewoon eens gaan kijken, althans zo werd het bezoek aan ons voorgesteld.

We zullen zien . . .

We zitten in ieder geval met heel veel concrete vragen !

Hoe zit het met infectiegevaar ginder voor Marieke?
Welke therapie stellen ze daar ter beschikking ? Hoe intensief en pijnlijk gaat deze zijn ?
Hoe zien de dagschema’s eruit ?
Wat tijdens de vakantiemaanden ?
Hoe zit het met school ?
Hoe zit het met slapen ginder ?
Wat met haar kiemvrije dieet en haar sondevoeding ?
Wat met hygiëne ?
Wat met haar chemobehandeling ?
Wat met haar pijnen ? Wat met haar slaapproblemen ?
Welke activiteiten worden daar allemaal aangeboden ? Zijn deze op maat van kinderen met chemo ? Is daar ook een voldoende groot aanbod van knutselactiviteiten vergelijkbaar met de speelzaal ?
Hoe zit het met bezoekmomenten ?
Hoe moeten we heen en weer praktisch regelen aangezien ze niet lang aan een stuk in de auto kan zitten ?
Hoe zitten de leefgroepen in mekaar ?
Wie volgt haar ginder op als arts, . . . . en hoe blijven wij als ouders voldoende op de hoogte ?
Hoe kan zij contact blijven onderhouden met lotgenootjes ?
Wat met de brussenwerking ?
Enzovoort . . .

Los van die vragen zitten we ook natuurlijk met de bekommernis omtrent haar emotionele welbevinden. Hoe willen ze haar het verhaal brengen ? Hoe willen ze haar begeleiden in het alles achterlaten ? Hoe zou ze dit alles aanvoelen ? Wat gaat er in haar omgaan ? Hoe zou ze zich ginder voelen ? Wat als alles te veel voor haar wordt ? . . .

En dan praktisch . . . Hoe gaan wij dit alles bolwerken ? Emotioneel, praktisch, . . . ?
Hoe gaan wij dit alles volhouden indien de beslissing van de artsen werkelijkheid wordt ?

Mensen willen over het algemeen niet graag veranderen, zeker niet als veranderingen opgedrongen worden, je geen keuze hebt. We hebben sinds de herfstvakantie de ene na de andere verandering van situatie moeten doormaken, willen of niet, en ondanks het voldoende geoefend te zijn in het veranderde situaties en het aanpassen aan al die veranderingen, blijft dit ook voor ons een grote moeilijkheid.

Veranderingen het vergt veel van een mens, vooral veel energie.  Energie die je verspilt in het je verzetten tegen mogelijke veranderingen, energie die je verbruikt in het denkproces rond al die veranderingen, energie die je moet investeren in het aanvaarden van en het je aanpassen aan de veranderingen. En laat nu juist dat hetgeen zijn waar we niet al teveel meer van over hebben . . . In tijden als deze zou ook een mens af en toe hernieuwbare energie kunnen gebruiken ;-) In tijden als deze krijgen uitdrukkingen als ‘even herbronnen’ een nog diepere betekenis . . . In tijden als deze ben je uitzonderlijk dankbaar voor de vele mensen om je heen die proberen ‘je batterijen weer wat op te laden’ door een leuk bezoekje, een bemoedigend kaartje, een mailtje vol medeleven, een gezellige babbel, een warme, een welgemeende knuffel, een luisterend oor, een schouderklopje, een mee zoeken naar oplossingen, . . .

Wij mogen dankbaar zijn :-)

5 opmerkingen:

  1. De gevoelsmeter tussen geel en oranje... ondanks alles.

    Opluchting bij ons te lezen dat jullie ook deze op het eerste zicht onneembare bocht, toch weer proberen te 'overzien'.

    Maandag dus naar het revalidatiecentrum om te gaan kijken, samen met de professor en tegelijk dan ook ondervinden of de reis naar ginder haalbaar zou zijn.
    Rondkijken hoe alles er daar uitziet en ondervinden of het daar 'goed aanvoelt' of niet... al jullie vragen kunnen stellen... en hopelijk Marieke positief zien reageren... Proberen los te komen van de angsten en onzekerheden die de 'verandering' met zich mee gaat brengen. Hopelijk mensen ontmoeten die jullie wat moed en vertrouwen kunnen geven.

    We volgen heel intens mee hoe alles gaat verlopen en hopen dat Marieke moed kan vinden en jullie emotioneel sterk genoeg kunnen zijn.

    Lieve

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Marieke en familie,

    Ik hoop dat je tandoperatie vandaag goed verlopen is en dat je van je tandpijn bent verlost. Het zal wel wennen zijn met een paar tanden minder!

    Misschien lukt het wel om je gedachten een beetje te verzetten tijdens het weekend. Ik weet dat jullie in gedachten zeker bij het schoolfeest zullen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onze gedachten gaan geregeld naar jullie. We hopen dat jullie antwoorden vinden op de vele vragen. We wensen jullie en Marieke heel veel kracht toe. Dat er een vonkje hoop jullie harten mag verwarmen, jullie zorgen wat kleiner maken, jullie verdriet wat verzachten.
    Veel sterkte
    Hilde (mama Wout)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We hopen dat jullie bezoek morgen meevalt en dat het een antwoord kan bieden op een aantal vragen. We hopen dat jullie na jullie bezoek kunnen overgaan tot de praktische kant van het hele gebeuren. Wij hebben het al zo vaak gezegd, wij krijgen alles op één bord en kunnen maar zien dat we het plaatje rondkrijgen. Dit is niet evident ...
    Heel veel moed, sterkte en liefde gewenst!
    Sven, Lieve, Guust en Trien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hopen dat jullie vandaag veel antwoorden gekregen hebben op jullie vragen. dat jullie een beetje zijn gerustgesteld over de manier van werken in een revalidatiecentrum. Wij hopen dat er terug een beetje rust voor jullie komt en dat Marieke genoeg kracht ,moed en doorzettingsvermogen over heeft om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.
    veel sterkte en moed gewenst. In ons hart en gedachten zijn we bij jullie .
    dikke knuffel
    Katleen, Kristof, Mattias, Axel en sar

    BeantwoordenVerwijderen

Mooie citaten


"Sommige dingen zie je met je ogen, andere zie je met je hart !"


"God does not take away the darkness, but He guides us through it!"


"Today is a gift, that's why it is called the present."


" Wat ons staande houdt in dit leven is het gevoel aan anderen te behoren."

Couperus