dinsdag 17 mei 2011

Terugplooien

Gezien jullie stilte op de blog zullen jullie vermoedelijk aan het terugplooien zijn op mekaar omwille van het nieuws dat jullie hebben ontvangen over Marieke haar toestand . . .
Dat schreef iemand dierbaar laatst in een verontrust mailtje.
Ja, dat hebben we inderdaad even moeten doen . . . terugplooien op mekaar . . .

Vorige week donderdag en vandaag, dinsdag, telkens een MRI . . .  Vorige week die van het hoofd, vandaag die van de rug . . . met telkens een bespreking achteraf, hetzij de dag zelf, hetzij enige tijd later.
De aanloop naar zo'n MRI gaat telkens met meer emotie gepaard.  Dit is echt een van de dingen die niet wennen, integendeel.   Elke MRI is er niet enkel de spanning rond hoe het onderzoek zal verlopen en of Marieke rustig genoeg is, maar telkens ook de groeiende angst rond de beelden waarin zo'n onderzoek resulteert.  De eerste MRI in december gaf ons concreet een beeld van wat het probleem was waarmee we geconfronteerd werden, de daaropvolgende beelden gaven telkens aan hoe de strijd tegen die vreselijke aandoening aan het verlopen is.
Bij de tweede MRI voorspelde men stabiliteit en was er een verdubbeling van het slechte weefsel, de daaropvolgende werd aangekondigd als minder gunstig en gaf dan weer een stabiel beeld en over de mogelijke resultaten van de huidige reeks beelden werd dermate mysterieus  gezwegen dat we helemaal niet meer wisten waar we aan toe zouden zijn, dat we het op den duur echt niet meer wisten . . .

Moesten we en durfden we hopen op positief nieuws ? 
Moesten we misschien beter rekening houden met en  - voor derden klinkt dit zeer bizar, dat weten we, misschien zelfs hopen op een toename van de tumor ?
Of . . . ? ? ?

Positief nieuws in de zin van stabilisatie van de tumor betekent immers tegelijk ook een gegarandeerde verlenging van de lijdensweg van ons Marieke.  Marieke zou nog lang moeten strijden tegen haar tumor en nog lang - op z'n minst nog anderhalf jaar - chemo moeten krijgen in de hoop de groei ervan te stoppen. Tegelijk maakt dat dat zware revalidatie zich nog meer dan voordien zich aan ons allemaal opdringt.  Marieke kan immers nog steeds haar voeten en tenen niet bewegen, wat dus betekent dat ze niet kan staan of lopen. Bovendien heeft ze ondanks alle pijnmedicatie nog steeds erg veel last van pijnen allerhande: pijn aan haar billen, pijn aan haar benen, pijn aan haar knieën, pijn aan haar voeten, pijn aan haar tenen, pijn aan haar polsen, . . .  Ze kan nog steeds niet op een gewoon toilet en kan ook nog steeds niet zitten op een gewone stoel . . . Kortom . . . als de MRI toont dat alles stabiel is, betekent dit niet enkel een lang gevecht tegen de tumor, maar tegelijk ook zware, intensieve en pijnlijke revalidatie in de hoop 'leven te geven aan de jaren die haar eventueel zouden resten', zoals men dat hier zo zegt.

Een toename van de tumor zou betekenen dat de zoektocht naar de juiste chemobehandeling nog niet ten einde is en dat we de strijd op kortere termijn aan het verliezen zijn.  Een gruwelijke gedachte . . . maar tegelijk misschien ook een bevrijdende gedachte ?
Bevrijdend voor Marieke . . . in die zin dat dat haar lijdensweg zou verkorten . . . de pijn zou doen stoppen binnen afzienbare tijd . . .
Soms is het afzien, is haar pijn - fysiek en mentaal - dermate confronterend, dat men als ouders het bijna als iets egoïstisch ervaart dat men loopt te hopen dat ze zo lang mogelijk bij ons blijft.
Je kind voortdurend dermate beproefd weten door pijn en andere vreselijke dingen, maakt dat je in je hoofd op een bepaald moment begint te denken dat het misschien voor haar beter is dat indien . . . dat dan . . .

In het leven heb je het echter vaak niet voor het kiezen . . . Misschien gelukkig maar . . . ?!

De eerste MRI vorige donderdag gaf een redelijk stabiel beeld weer.  Dat maakte de beelden van vandaag des te belangrijker en meer bepalend . . .  Dit vergrote het beklemmende gevoel, de angst, . . .
Des te meer, daar men duidelijk aangaf dat, indien ook die beelden een stabiele situatie zouden weergeven, een nog intensievere revalidatie voor Marieke noodzakelijk zou zijn.  Deze revalidatie zou echter niet kunnen gegeven worden in GHB.  Voor deze revalidatie zouden we elders moeten zijn . . . Niet we . . . maar zou zij elders naartoe moeten . . . tijdens de week en dat voor maanden en maanden . . .

Elke vezel in je lijf roept dan als ouder "NEE !!!!"
Dit kan niet zijn . . . Niet na het nieuws van die vreselijke tumor, na al de voorbije operaties en complicaties, na het knokken om weer wat te leren zitten, na het opstarten van sondevoedingen, na het nieuws dat ze niet meer kan staan en lopen momenteel, na al de geleden pijn van welke aard ook, na alle angsten, al dan niet uitgesproken, . . . haar nu ook nog eens moeten wegsturen naar een of ander revalidatiecentrum ver weg van de thuisbasis, ver weg van ons ?
Duizenden vragen en angsten nemen je gedachten dan in hun bezit !
Pure chaos in je hoofd !

Paniek . . . radeloosheid . . . woede . . . verdriet . . . angsten . . . ongeloof . . . onbegrip . . . bezorgdheid . . . pijn . . . uitzichtloosheid . . . rusteloosheid . . . misselijkheid . . . doelloosheid . . .
Zo gingen we het weekend in.  Een weekend dat hoofdzakelijk bestond uit het voortdurend, ten alle tijde er zijn met twee voor Marieke en natuurlijk ook voor Jesse. Geen tijd voor degelijke verwerking, geen ruimte of tijd voor gesprek, ieder opgesloten in ons eigen slecht voelen . . . en tegelijk ons beide 100% moeten geven voor de kinderen . . . in hoofdzaak Marieke haar intensieve verzorging . . .
Het is in die situaties niet zozeer een terugplooien op mekaar dat er gebeurt . . . Het is veeleer een samen in hetzelfde huis, gebukt onder dezelfde lasten, geconfronteerd met dezelfde zorgen voor de kinderen, verloren lopen naast mekaar en naast mekaar door . . .
Uitzichtloosheid . . .
Radeloosheid . . .
Het overmant je, het palmt je in . . . bij de ene gebeurt dat zus, bij de andere zo . . .
Een mens leeft op dergelijke momenten puur vanuit zijn gevoel en moet echt trachten het verstand erbij te houden . . .

Vandaag kregen we na een moeizame MRI - Marieke had veel pijn en veel ongemakken tijdens het onderzoek - uiteindelijk tegen de avond opnieuw verdere informatie.
De beelden toonden opnieuw aan dat de chemo vermoedelijk aan het aanslaan was.  De groei van de tumor lijkt voorlopig gestopt en dus tot op zekere hoogte 'stabiel'.  Bovendien heeft men zelfs een vermoeden op bepaalde plaatsen een onverwachte minimale afname waar te nemen van het tumorweefsel. Kortom, redelijk nieuws dus . . .
Redelijk . . . want het impliceert verdere stappen in de richting van een langdurig verblijf in een revalidatiecentrum . . .

Een kind waarvoor men nog maar net denkt de chemobehandeling gevonden te hebben die wat resultaat oplevert, ergens ver weg plaatsen in een revalidatiecentrum op haar eentje en terwijl de chemobehandelingen door laten lopen . . . Het wringt ongelooflijk . . . Het is moeilijk dat een plaats te geven als ouder.  Je begrijpt de noodzaak van de revalidatie, maar je vindt het vreselijk dat het zo ver weg en zo geïsoleerd moet gebeuren . . . Je begrijpt de noodzaak van de chemo, maar ook hier hetzelfde gevoel !  Een kind aan het begin van de blijkbaar juiste chemobehandeling op internaat sturen ?  Haar al wat haar vertrouwd is of vertrouwd geworden is (speelzaal, ziekenhuisschool, contact met andere lotgenootjes, cliniclowns, brussenactiviteiten, verpleegkundigen, ergotherapeuten, kinesisten en bovenal haar gezin ) haar ontnemen, terwijl ze voor nog zoveel zware tijden staat . . .
Dat wringt . . . dat geeft chaos in je hoofd !

Welk signaal geef je zo ? Hoe goed bedoeld ook, gaat ze zich niet vreselijk verlaten voelen ?  Gaat dit haar niet nog meer traumatiseren ?  Gaat ze het allemaal aan kunnen ? Hoe gaat Jesse dat ervaren ? Gaat hij niet de angst ontwikkelen dat wanneer hij eens ooit ziek is, we hem ook zullen wegdoen ?
Hoe gaan de weekends verlopen ?  Hoe gaat het telkens opnieuw afscheid nemen van haar verlopen ?  Hoe gaan we dat alles een plaats kunnen geven ?  Hoe kunnen we dit alles over ons hart krijgen ? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze niet nog meer geïsoleerd raakt van haar vrienden en vriendinnen ?
Hoelang gaat ze elders moeten verblijven ?  Hoe kunnen wij intussen thuis verder zonder haar wetende dat ze ons zo nodig heeft, ons zo mist, . . . ?
Hoe ?
Daar heeft niemand een antwoord op :-(

Jesse en Marieke zijn nog niet op de hoogte van dit alles en we willen het ook zo nog een tijdje houden.  We hopen te mogen rekenen op ieders discretie . . . Het risico dat ze via via iets vernemen is door dit bericht te posten reëel, maar tegelijk weten we maar al te goed hoe vreselijk het is om op nieuws te moeten wachten, goed of minder goed . . .

De scans betekenen dus goed nieuws, maar er is ook die andere kant van de medaille . . .
Het is die andere kant die enorm zwaar om dragen is . . . die het allemaal nog onwezenlijker maakt . . .
Je kan deze situatie kapot relativeren, maar om een aantal fundamentele dingen kom je niet heen . . .
Het blijven zien van het positieve in het geheel wordt hierdoor bijzonder bemoeilijkt . . .

We kunnen alleen maar wensen dat de komende stappen die we te zetten hebben op onze weg, de stappen die Marieke nog te zetten heeft op haar weg, niet te pijnlijk zullen zijn, ten goede zullen zijn, . . . We kunnen enkel proberen te vertrouwen . . . proberen te aanvaarden . . .
Hopelijk kunnen we dit aan . . . Hopelijk redden we het . . .
Hopelijk levert dit alles iets op voor Marieke . . .
Niet enkel tijd, maar ook kwaliteit . . . en dit na verloop van tijd weer ten volle samen !
Dat is iets om naar uit te zien . . . voorzichtig ;-)

9 opmerkingen:

  1. Kirsten, Kris, Jesse en Marieke,

    inderdaad een stilte.

    Een stilte van .....ongeloof dat jullie dit moet overkomen.

    een stilte van..... machteloosheid( die jullie ook zeker zullen voelen)

    een stilte van.... geen juiste woorden te vinden om moed en troost te bieden

    een stilte van.... het lezen van de blog een eerste, tweede, derde en vierde keer en nog geen gepaste reactie vinden

    een stilte van.... blij zijn dat onze kinderen gezond zijn en het jullie ook zooooo graag willen gunnen.

    een stilte van.... relativeren wat onze kids uitsteken en voorhebben van ziek zijn dat dit niet zo erg is.

    een stilte van.... stil staan bij de toekomst van onze lieve meid en de toekomst van onze lieve buren.

    een stilte van....in tranen naar Kristof bellen en vertellen wat er op de blog staat.

    een stilte van... ons niet willen opdringen en jullie overbelasten.

    een stilte van.... niet weten hoe we jullie kunnen bijstaan, wat jullie nodig hebben.

    een stilte van ....wat een krachtig koppel zijn jullie en wat bewonderen we jullie, hoe jullie hier mee omgaan.

    Een stilte van... wat een pracht mama en papa en wat een fantastische broer.

    een stilte van.... ik wil zo graag jullie even een adempauze gunnen en even tijd voor mekaar geven, het even willen overnemen.

    een stilte van.... jullie een dikke knuffel te willen geven en te zeggen "alles komt goed."

    jullie weten dat we altijd voor jullie klaarstaan en jullie alle 4 diep in ons harte zitten.

    Lieve buren, de Ixjes zien jullie graag en missen jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,

    nu weer zo'n bericht. ik versta je twijfel en tweestrijd. Wat is nu het beste voor Marieke? Hartverscheurend en begrijpelijk.
    Goed nieuws aan de ene kant maar zware gevolgen aan de andere kant. Jullie hebben het niet gemakkelijk.
    zoveel vragen, zo weinig antwoorden en zijn het dan de goede antwoorden? Wie zal het zeggen? Wie weet het?
    De onzekerheid slaat nog meer toe. Jullie moeten weer eens zo sterk zijn om alles te verwerken, een plaats te geven en ervoor de kinderen te zijn.
    Je zou voor minder met de handen even in het haar zitten.Maar tijd brengt raad en hopelijk antwoorden.
    Trek je op aan de positieve kanten.
    Je meisje krijgt de beste zorg in revalidatie. Jullie kunnen even ademen en alles proberen te verwerken en een plaats geven. wat extra tijd en extra stabiliteit aan Jesse geven.Hem ook de tijd geven om over alles te reflecteren en weer even in een meer "normalere" thuissituatie te zitten. Jess weet dat jullie alles doen wat in jullie macht doen om zo goed mogelijk voor hem en Marieke te zorgen en er voor te hen te zijn.

    veel sterkte en moed gewenst.
    een groot hart met liefde, moed en doorzetting om onder de riem te schuiven

    knuffel Katleen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Woensdag vandaag, Jesse gaat komen spelen in ziekenhuis.
    Gevoelsmeter staat nog op groen.
    Emotionele spanning bij jullie extreem...
    Hier gaan ook 101 gedachten door het hoofd. De spanning de voorbije dagen was enorm en we volgen jullie helemaal in de gevoelens die jullie hier neerschrijven. De mogelijks nieuwe strategie lijkt me ook 'onaanvaardbaar' als ouder/kind maar er schiet dadelijk door mijn hoofd dat er misschien een 'tussenoplossing' te vinden kan zijn in geval men er toch heel sterk op zou aandringen? ... in spanning afwachten nog ...
    We zijn in ieder geval weer enorm dankbaar dat jullie de moed vonden om ons weer op de hoogte te brengen van de situatie. We hopen intens dat het bolletje op groen kan blijven de komende dagen, dat Jesse en Marieke een rustige NM samen kunnen hebben vandaag en dat jullie, als ouders, deze extreme spanningen aan blijven kunnen.

    Hopelijk tot heel binnenkort.
    LieveV

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hallo Kirsten,Kris, Marieke en Jesse
    Bij het lezen van de blog, is er ZOVEEL wat we voelen en ZO WEINIG wat we kunnen zeggen....maar weet dat wij met zovelen achter jullie staan ....
    Blijf vooral hopen, uitkijken en vertrouwen hebben in een positieve toekomst
    Dikke knuffel tante Lydia

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve marieke, jesse, mama en papa,


    Even sta ik stil met wat ik jullie vertellen wil, maar ik krijg het niet uitgesproken of uitgeschreven of zelfs uitgelegd, het is zo hard en toch ook positiefs wat er wordt gezegd. Blijf vooral hopen en vertrouwen in ons Marieke en we blijven jullie in datgene steunen waar jullie je het best bij voelen... we blijven van jullie houden en kaarsjes branden ( te voet naar scherpenheuvel etc) en we helpen jullie waar het nodig is...xxx tanti en co

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve vriendin, lieve marieke, jesse en kris

    Om jullie even op te vrolijken een klein tekstje wat ik erg mooi vond:

    Als ik een toverstokje had,
    dan toverde ik een eind aan al je zorgen
    en een stralende glimlach
    voor de dag van morgen...

    Had ik maar een wonderlamp,
    dan wreef ik tot een geest zou verschijnen,
    en wenste dan dat deze moeilijke tijd
    vlug en zonder veel moeite zou verdwijnen...

    Misschien zie ik straks een vallende ster
    plots, in de donkere nacht,
    Dan wens ik voor jullie veel liefde, en heel veel geluk en een flinke dosis moed en kracht !!!

    Heel veel liefs,
    van je tanti, seppe en Robby
    We love you 4-ever

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook hier: slikken en tranen bij al wat jullie meemaken. Ook ik vraag me vaak af hoe ik kan helpen, of ik even iets kan overnemen, of we niet iets kunnen doen?

    Het zijn zware vragen waar jullie mee zitten. Moeten loslaten, het moeilijkste wat er is.

    En om het even welke kant het opgaat, het zal altijd loslaten zijn, of het nu die zware revalidatie wordt of iets anders. Een hartverscheurende keuze. En toch slagen jullie er steeds in om in al die moeilijke dagen toch naar de positieve en de mooie dingen te zoeken. En daar bewonderen we jullie echt voor.

    Voor wat het waard is: we wensen jullie veel steun en veel sterkte toe.

    Marieke: Liselore bedankt je voor het leuke ketnet-kaartje! We hopen binnenkort nog eens op bezoek te kunnen komen.

    Hele lieve groeten van ons allen: Lisbet, Jan, Jan-Willem en Liselore.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vol ongeloof heb ik de blog gelezen! Woorden schieten te kort bij alles wat jullie mee maken! Voortdurend worstelen met een heleboel vragen, met verwarde gevoelens, met hoop en wanhoop, met ...
    Ik zou zo graag een stukje van jullie zware last mee willen dragen, om het voor jullie wat minder zwaar te maken. Maar hoe? Niemand die er een antwoord kan op geven. Ik denk voortdurend aan de woorden van Jan-Willem, een jongen die het allemaal zelf heeft mee gemaakt: Never ever give up!
    Samen met jullie blijf ik hopen, geloven, ...


    Veel liefs,
    juf Katrien

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als één mens droomt,
    blijft het maar een droom.
    Als mensen samen dromen
    begint een stukje werkelijkheid.
    ( Dom Helder Pessoa Camara- Braziliaanse bisschop)

    Ik wil graag samen met jullie en vele anderen dromen, dromen dat er toch weer onverwachte lichtpuntjes de juiste weg tonen, dromen dat jullie samen met het behandelend team misschien een tussenoplossing kunnen vinden voor de zware revalidatie waar jullie tegenop zien, dromen dat vele mensen jullie dragen op jullie bochtige weg.
    Genegen, Chantal Vanhove

    BeantwoordenVerwijderen

Mooie citaten


"Sommige dingen zie je met je ogen, andere zie je met je hart !"


"God does not take away the darkness, but He guides us through it!"


"Today is a gift, that's why it is called the present."


" Wat ons staande houdt in dit leven is het gevoel aan anderen te behoren."

Couperus