zaterdag 9 april 2011

It's a beautiful day

"It's a beautiful day . . ."
Die woorden weerklonken gisteren tijdens het muziekprogramma Idool waar Marieke samen met mama naar keek. 

It's a beautiful day . . . schiet weer door het hoofd bij het ontwaken op deze zonnige zaterdag.
Vandaag mogen we weer enkele uren naar huis met Marieke. Het is enkel nog wachten op de papa en Jesse die zullen helpen met het vervoeren van alle nodige hulpmiddelen en de was van de voorbije week.
Marieke, alsook haar rolstoel - voorlopig nog een niet-plooibare - in en uit de auto krijgen is immers geen sinecure.
Zo'n zonnige dag is een geschenk na enkele bewogen dagen.

Woensdagnamiddag was mama Jesse zelf gaan uithalen bij haar lieve collega.  Jesse is daar heel erg graag.  De voorbije examenweken was het aantal opvangmogelijkheden wat beperkt doordat een aantal van de mensen die Jesse opvingen zelf niet of op andere tijdstippen naar school of naar huis moesten. Die dagen mochten mama en papa extra op haar en haar gezin rekenen, waarvoor ze zeer dankbaar zijn.
Jesse heeft die dag de hele namiddag leuk zitten spelen met zus in de speelzaal.
toen papa hem 's avonds kwam uithalen was hij echt moe gespeeld.

Donderdag was een echte M-dag.
Marieke begon haar dag wat meer gespannen dan anders.  Mama zou immers met Jesse en zijn klas naar het Museum M gaan in Leuven als extra begeleider.
Mmm . . . dat vond ze heel wat minder . . . maar uiteindelijk heeft ze zich er toch over gezet na de belofte van mama dat ze tegen 12 uur zou terug zijn.

Het Museumbezoek was heel leuk, maar vermoeiend, vooral voor de kids.  De gids stelde af en toe megamoeilijke vragen, maar al bij al hebben ze een heel leuke voormiddag gehad.  Klas 1D bestaat uit een hele leuke groep kinderen die zich echt geweldig goed gedragen hebben in het Museum M.
Jesse vond het leuk zijn mama eens op zo'n gelegenheid te zien.  's Middags echter bij het afscheid was het een heel stuk minder.  Mmm . . . Met een sip gezichtje stapte hij aan de hand van zijn juf terug de bus op om richting de school te rijden. Hij had het echt moeilijk ermee.  Liefst wilde hij naar huis of mee naar het ziekenhuis. Maar ja . . . Mama moest weer terug naar Marieke en was net op tijd weer op de kamer.
Marieke had gelukkig een goede dag die donderdag.  's Avonds gaf ze zelfs aan dat ze het een mooie dag vond.  Terwijl ze aan het genieten was die late namiddag van een filmpje op TV druppelde rustig haar chemo . . .  Deze zou over een kwartiertje lopen en daarna moest er enkel nog gespoeld worden.

Na amper vijf minuten begon Marieke te hoesten en werd ze onwel.  Mama riep de verpleging.  Ondertussen was Marieke ook beginnen transpireren.  Het zweet parelde eerst op haar bovenlip en voorhoofd en al snel over haar hele lichaam.  Ze werd heel bleek, kon moeilijk praten en begon regelmatig te huilen van ellende. Op amper vijf minuten tijd ging ze van een bloeddruk van 13/9,5 naar 9/5,5. Er was duidelijk iets mis !
Snel werd er dan toch een arts bijgeroepen.  Gelukkig was het de assistente van de professor die Marieke behandelt. Zij kent Marieke goed en heeft meteen ingegrepen. Instructies werden gegeven en al snel stonden er buiten de assistente ook nog drie verpleegkundigen aan het bed . . .
Marieke had een allergische reactie op de chemo die ze net had gekregen.  Totaal onverwacht, daar ze dat product al heel wat keren zonder problemen had gehad.  Producten die de allergische reactie moesten tegen gaan werden toegediend en een grote hoeveelheid vocht werd via de port a cath ingespoten op korte tijd.
Marieke kreeg allerlei plakkers opgekleefd op de borst en werd aan de monitor gelegd.  Een klemmetje op haar teen gaf dan weer de saturatie weer en de bloeddrukmeter werd om haar arm gedaan.
Stilletjes aan ging het haar wat beter . . .

De dokter gaf aan dat Marieke de hele nacht goed zou worden opgevolgd en dat een aantal medicamenten best niet gegeven werden vanavond, daar ze inwerken op de bloeddruk.  Ze bleef aan de monitor en gedurende de daaropvolgende uren liep de assistente de kamer in en uit om Marieke te controleren. De bloedplaatjes die ze volgens de bloedresultaten van die ochtend nog moest bij krijgen werden wel aangehangen.  Dat zou geen probleem mogen geven.

Ondertussen arriveerde een van haar beste vriendinnetjes, Adriana, met haar ouders voor een bezoekje.  Ze hadden een leuk knuffelkonijn bij voor Marieke. Gelukkig voor de twee meisjes begon Marieke stilletjes aan zich wat beter te voelen, al was Marieke zeer moe.  Marieke ging nog met haar vriendinnetje de foto op en er werden zelfs afspraken gemaakt voor een volgend bezoekje :-)

Wat later stonden daar ook haar beste vriend Guust en Frida en hun mama en papa, samen met Moose het knuffeltje dat ze vanuit Montréal hadden meegebracht voor Marieke.  Marieke was duidelijk nog meer hersteld, maar ze bleef wel moe! Samen met Guust en Frida amuseerde ze zich met het uitpakken en ontdekken van het geschenkpakket dat een collega van mama via de 'postbode' had laten brengen tot op de kamer.  Het was een heel avontuur ! Een blad vol met rijmpjes en tips gaf de nodige hulp bij het raden naar de inhoud van de genummerde pakjes. Wat een leuk, lief en origineel geschenk.  Marieke genoot ervan !
De chocolade mini-muffins die ook in de doos zaten werden gedeeld met haar vriendjes !

Die nacht was een rare nacht.  In de plaats van de gebruikelijke sondevoeding kreeg ze extra vocht via een infuus, kreeg ze niet de medicatie die haar makkelijker deed slapen, werd ze gevolgd via de monitor, . . .   Het werd een zeer onrustige dag, wat ook duidelijk voelbaar was vrijdag.  Gelukkig had men daar wel enig begrip voor . . .
Desalniettemin worstelde Marieke zich door een druk programma en was dan 's avonds ook terecht door en door moe.  Gelukkig mocht ze nu wel al haar medicatie nemen en ging ze een redelijke nacht tegemoet.

Vandaag, zaterdag, mogen we dus weer enkele uurtjes naar huis. We hebben geluk met het weer. Hopelijk kunnen we straks ook even buiten op ons terras zitten met Marieke. It's a beautiful day . . . na zo'n bewogen dagen weet een mens dat des te meer te appreciëren en verdwijnen de frustraties en bezorgdheden van de voorbije dagen gemakkelijk ver op de achtergrond.  It's a beautiful day . . . een geweldige dag om de paasvakantie mee in te zetten . . . Voor wie de komende weken wat verlof heeft . . . dat het deugd mag doen ! We wensen het in ieder geval van harte  :-)

3 opmerkingen:

  1. Dag Kirsten en co,

    Ik wens jullie allemaal een ontspannende dag toe. Hopelijk doet het deugd om thuis met z'n allen te " chillen" zoals onze leerlingen zouden zeggen ;-))).
    Lieve groeten,
    chantal Vanhove

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Kirsten, Marieke, papa en Jesse,

    Zo mooi dat mama mee kon naar museum M, ook al was het voor Jesse wel moeilijk om zijn mama weer los te moeten laten voor de busrit terug naar school.

    En dan de lieve collega die kon inspringen voor de opvang van Jesse tijdens de examenperiode. Wat een geluk dat er zoveel mensen mee voor oplossingen zorgen!

    Donderdag de plotse allergische reactie van Marieke ... en al de spanningen daarbij en de waarschijnlijk slapeloze nacht voor mama.
    Ondanks dat alles, waren er dan toch nog mooie momenten door de bezoekjes van Adriana, Guust, Frida (en Moose ;-) en het verrassingspakket van de lieve collega...
    en ondanks alles, bleef de gevoelsmeter toch nog op groen!

    We zijn mee heel blij dat jullie gisteren en vandaag toch weer even naar huis mochten en mooi weer hadden! En jullie hebben zelfs in de tuin gewerkt, en dan ook nog de was gedaan en gekookt... Zo mooi ook dat Marieke in de tuin op een ligbed kon liggen en zelfs wat slapen.

    Wij zijn deze VM brandnetels gaan plukken, hele zuivere, en we hebben er een heerlijke soep van gemaakt. Als het past, zou ik morgen graag een portietje brengen voor wat extra energie voor mama. Als het niet past, maken we nog wel eens netelsoep ;-)

    Lieve groetjes uit Heverlee

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hallo
    Naast al de pijn, de angst en het verdriet is er gelukkig nog plaats voor genieten.
    Jullie hebben mij ook alweer het weekje gehad zeg! Wij hopen op een mooie "goede" week.
    Groetjes en misschien tot donderdag.
    Guust, Sven, Lieve en Trien

    BeantwoordenVerwijderen

Mooie citaten


"Sommige dingen zie je met je ogen, andere zie je met je hart !"


"God does not take away the darkness, but He guides us through it!"


"Today is a gift, that's why it is called the present."


" Wat ons staande houdt in dit leven is het gevoel aan anderen te behoren."

Couperus